Rólunk

 

A Hadart Művészeti Társulás és a "Jármika" Jövőkép Gyermek Alapítvány egy közös cél érdekében arra szövetkezett, hogy a színház és az igényes, minőségi kultúra népszerűsítésén túl - de annak minden eszközével - a rászoruló és beteg gyermekeket nemcsak kulturális fejlődésükben, hanem anyagilag is támogassa.

 

Igyekeztünk műsorainkat és programjainkat úgy kialakítani, hogy a különböző korosztályok igényeihez igazodva felkeltsük és továbbfejlesszük a kulturális érdeklődést. Háda János, az Alapítvány művészeti vezetője több mint 25 éves szakmai tapasztalattal – több felnőtt és gyermek előadást jegyez, mint színész-rendező – a klasszikus és igényes színházi előadásokat képviseli. Előadásaink tervezésénél fő szempont, hogy a gyermekek megismerjék a világirodalom klasszikus meséit, mégpedig úgy, hogy az eredeti értékek és mondanivaló fontosságát hangsúlyozva bevezessük a gyermekeket egy olyan világba, amely lassan a feledés homályába merül, de a gyermeki fantázia segítségével még van esélyünk ezt a színes világot megmenteni, illetve életben tartani. Ahogyan Pán Péter is mondta: “Fantáziaország addig létezik, amíg a gyermekek hisznek a csodákban!”. Minden elérhető, csak akarni kell és nem utolsósorban kitartással, szorgalmas munkával tenni kell érte. Színházi előadásaink és a rendhagyó irodalomóráink megvalósítása során csupán az az "egyszerű" cél motivál minket, hogy gyermekeink az álomvilágból kilépve egészséges öntudattal, magabiztos határozottsággal bíró felnőttekké válhassanak, akik megállják helyüket a hétköznapi élet területein. Nem álomvilágot akarunk építeni, hanem a gyermeki álmok megvalósításában kívánunk segítséget nyújtani.

 

A gyermek- és ifjúsági korosztálynál fontosnak tartjuk a magyar és a világirodalom költői, írói által létrehozott kulturális és művészi értékek életben tartását, ezért műsorpolitikánk kialakításakor elsődleges célunk volt, hogy a magyar és a világirodalom méltán klasszikus műveinek népszerűsítésével töltsük meg repertoárunkat.

 

Társulatunk Magyarországon egyedülállóan, saját készítésű előadásait infokommunikációs akadálymentesítéssel állítja színpadra, ezáltal a siketek és nagyothallók is élvezhetik a színház adta katartikus élményt, hiszen a színpadon egy jeltolmács kíséri végig az előadás minden pillanatát, aki dramaturgiailag szerves része a színdarabnak. Ebben nagy segítségünkre van a Hallássérültek Kultúrájáért Alapítvány és Spinnerné Takács Erika jeltolmács, aki a hozzánk hasonló elhivatottsággal és tenni akarással áll ügyünk mellett.

 

Gondoltak-e már arra, milyen lehet egy szép és impozáns épületet kívülről szemlélni? Látni a bejárat előtt álló, alkalmi ruhában izgatottan váró tömeget? Ezt az érzést szerettük volna mindenkinek megadni. Egy lenni a tömegben, áhítattal várni az esti előadás kezdetét. Nagy klasszikusokat megnézni, és látni nagy komikusainkat. De nem csak látni, hanem „hallani” is. Ennek az élménynek az éllovasai vagyunk. Kis közösség - nagy lelkesedés. A mai világban sokat beszélünk az esélyegyenlőségről, akadálymentesítésről. A kommunikációs akadályokkal viszont nem törődünk.

Eltörölni a kommunikációs akadályokat, esélyegyenlőséget teremteni a kultúra területén - nagy fába vágja a fejszéjét nemcsak a kitaláló, hanem a felkaroló színház is... Kis színház - nagy szívvel. Talán így lehetne jellemezni ezt a kis csapatot, melynek Spinnerné Takács Erika mint színházi jeltolmács is tagja. Talán sikerül a lehetetlen! Siket és nagyothalló nézők akkor mennek színházba, amikor jónak látják. Nem előre szervezett előadásokra, hanem úgy, ahogy valamennyien, akik színházba járók vagyunk.

 

Nagyon nagy kihívás volt az integrált előadások megszervezése és lebonyolítása, de minden megtartott előadással egy téglát bontottunk le abból a falból, amely a siketek és nagyothallók, valamint a hallók társadalma közt épült fel. Ennek mára már eredményei vannak; első félelmeink ellenére ténykedésünket elfogadta a színházlátogató közönség, a színészek, és a színházi apparátus dolgozói is. Érdeklődéssel fogadták a hallássérültek megjelenését a színházak nézőterén, a jelnyelvi tolmácsok „színészi produkcióját„ a színpadon. Oly területet mutatunk be, aminek társadalomra való hatása pozitív.

 

„A kölcsönös siker köteléke tart össze minket“

 

Ezért bízzuk és reméljük, hogy Alapítványaink célja, alapértékei és elvei találkoznak a közönség akaratával e nemes ügy kapcsán. Célunk, hogy minél több gyermeket támogathassunk, amihez minél nagyobb nyilvánosságot szeretnénk biztosítani. Mert minél több emberhez és vállalathoz jut el az előadásunk híre, annál többet tudunk Mi is segíteni...

 

Zárszó

 

Ahogy a „Süsü, a sárkány” című zenés mesejáték végén elhangzik ez a két mondat, hogy:

… ”Együtt álmodtunk szép mesét,

Nekünk tapsol a közönség.”

 

És, hogy a „mi mesénk” amely nagyon is igaz, még inkább valósággá váljon, ehhez kérjük segítő támogatásukat, mert akkor:

… ”Emitt sírás, amott bánat,

Ott termek s a könny felszárad.

Mosoly nyílik és dal fakad,

Bú, baj, bánat messze szalad.”