Díj Vándor Évának!

2014.10.21 20:10

 

A magyar színház- és filmművészet szolgálatában nyújtott magas színvonalú és odaadó munkásságáért Vándor Éva Jászai Mari-díjas színművésznek - és Reviczky Gábor Kossuth-díjas színművésznek - ítélte oda a Tolnay Klári Művészeti díjat a Tolnay Klári Kulturális és Művészeti Egyesület elnöksége.

A színésznő születésének 100. évfordulója alkalmából megrendezett centenáriumi év zárórendezvényén adták át az idén első alkalommal odaítélt Tolnay Klári Művészeti díjat a Nógrád megyei Mohorán, a színésznő nevét viselő emlékházban.

Vándor Éva a díjat megköszönve visszaemlékezett arra, hogy mennyire csodálta azt a bájt és könnyedséget, amellyel Tolnay Klári mozgott a színpadon, "legtermészetesebb közegében", amikor ő főiskolásként játszott vele a Házasságszerző című darabban, a Madách Színházban.

Mohorán 2000-ben nyitották meg a Tolnay Klári Emlékházat, amelynek megálmodója Balla István iparművész volt. Ő hozta létre Tolnay Klári 80. születésnapjára a jelenlegi tárlat alapjául szolgáló életműkiállítást. Ezen látható a művésznő életútját bemutató több száz fénykép, személyes használati tárgyai, családi ereklyék, színházi kosztümök, kitüntetései közül a két Kossuth-díj, az érdemes és kiváló művész kitüntetés és a középkereszt. A tárgyak között ott van Tolnay Klári fésülködőasztala, legelső kiscipője és a 134 éves zongorája is. Az emlékházban hangfelvételekről az ő dalai csendülnek fel. Tolnay Klári (1914-1998) Budapesten született és gyermekéveit töltötte a Nógrád megyei Mohorán.

 

Színésznőnknek, Vándor Évának gratulálunk!!!

 

Forrás: MTI